Táplálék kiegészítők az állóképességi sportokban

Miért olyan fontos a speciális táplálék kiegészítők fogyasztása egy állóképességi sportban?

Minél hosszabb egy teljesítendő táv, akár időben, akár távolságban annál nagyobb energia igény lép fel a szervezet részéről, melyet a verseny vagy az edzés közben kell pótolni a szervezet számára, hogy a lehető legjobb teljesítményt tudja leadni a sportolás során. Ezt az energiát a hagyományos módon nem lehet megfelelően bevinni. Az alapvető és kiegészítő ( pl: csokik, édességek) élelmiszerek egy nyugalmi állapotban lévő szervezet számára készülnek. Nem alkalmasak egy sportterhelés alatt lévő szervezetet kiszolgálni.

Nézzük meg először milyen változások történnek a szervezetben, mikor sportolni kezdünk?

A szívverés fokozódik, a véráram gyorsul, a sejtek, szövetek több energiát vesznek fel, ezek formája elsődlegesen a cukrok. A cukrok elégetésével a hőmérséklet megemelkedik s szervezetben. A különböző szervek oxigén és tápanyag ellátási sorrendjének fontossága megváltozik. Továbbra is fontos az agy és a szív ellátása, de előrelép az izmok, a máj és a tüdő vér, oxigén és tápanyag ellátásának fontossága, ezzel egy időben visszaszorul az emésztő rendszer a belső elválasztású mirigyek és egyéb szervek ellátása. Ez a változást összefoglalóan úgy hívjuk, hogy a szervezet a paraszimpatikus túlsúlyból átlép a szimpatikus túlsúlyba. A lebontó folyamatos lépne előtérbe a felépítő folyamatokkal szembe. Ilyenkor az emésztésünk lelassul. Az emésztő rendszerből a felszívódás késleltetett lesz.

 

Ezek után már könnyebb megérteni, hogy miért kell könnyen emészthető, könnyebb és gyorsabb felszívódású, speciális élelmiszereket, sporttáplálék kiegészítőket fogyasztani a sportolás során. Ezekre az élelmiszerek speciálisan arra lettek kifejlesztve, hogy a szimpatikus túlsúlyban lévő, terhelés alatt levő szervezetet kiszolgálják, tápanyaggal, vitaminokkal, sókkal és a folyadékkal lássák el.

 

A sportolás befejeztével egy átmeneti állapot áll be a szervezetbe, mikor a szimpatikus túlsúlyból a szervezet visszaáll a paraszimpatikus túlsúlyra. Ezt asz átmeneti időszakot érdemes kihasználni, ugyanis ekkor történik a tartalékok visszatöltése, az esetleges sérülések gyors reparálása. A visszaállás első 20 percében egy intenzív szénhidrát ( cukor) feltöltés történik, ezt sok szakirodalom hívja szánhidrát kapunak is, mivel ez alatt a viszonylag rövid idő alatt a szervezet speciálisan nagy mennyiségű, könnyen mobilizálható cukrot raktároz el a májba és a z izmok úgynevezett glikogén raktáraiba. Nagyon fontos, hogy nem zsírt épít ilyenkor a szervezet, hanem cukrot raktároz!!!!! Ezt a következő versenyen, edzésen nagyon könnyen és gyorsan tudja a szervezet energiává alakítani, feleslegesen felhasznált plusz energia befektetés nélkül! Erre az időszakra is speciális táplálék kiegészítőket érdemes használni, mivel itt is az összetétel és a minőség a meghatározó.

 

Mikor a szervezet visszaállt a paraszimpatikus túlsúlyra, azaz a felépítő folyamatok kerülnek ismét a túlsúlyba, az emésztés ismét visszaáll a normál kerékvágásba, ismét be tudja fogadni, meg tudja emészteni és hasznosítani tudja a normál élelmiszereket. Ekkor is érdemes azonban egy sportolónak speciális sporttáplálékokat fogyasztani, mivel sokszor a napi élelmiszerrel nem tudunk megfelelő minőségben és mennyiségben bevinni a szükséges ásványi anyagokat, aminosavakat, vitaminokat.

 

Ezen oldalakon kívánunk segíteni, hogy mindenki megtalálja a sportágának és a sportolási időszaknak megfelelő táplálék kiegészítőt. Segítünk kiválasztani, hogy mikor mit és miért éppen azt érdemes fogyasztani, hogy mindenki ki tudja hozni magából a legtöbbet, hiszen mindenki edz és mindenki szeretné a versenyen a legjobb formáját mutatni. Lehet, hogy ehhez elég csak egy két jól megválasztott táplálék kiegészítő megválasztása.